Riassunto analitico
Nowadays, consumers want food that is quick or ready for immediate consumption, and at the same time fresh, healthy, and nutritious, which increases the desire for information including the production practices, etc. These consumers are also concerned about the environmental impacts of agricultural and processing practices. As the population grows, the industry faces the challenge of producing more food to meet growing demands. Regulated food standards, which define the permitted ingredients or compositional requirements for specific foods, were initially put in place to prevent adulteration and consumer fraud. However, these standardized foods no longer keep pace with product innovation, nor do they satisfy consumer interest in more food choices. Emerging technology such as E-nose sensors has provided a new option for non-destructive quality assessment of agricultural and food products compared to conventional methods that depend on long hours of laboratory analysis. In this study, we are going to demonstrate the capability of the e-nose S3 to discriminate between fruit jams with different flavors and recipes alongside gas chromatography-mass spectrometry (GC–MS) and solid-phase micro-extraction (SPME) analysis to also identify the VOCs and to create the characteristic volatile profile of each fruit jam. Moreover, to enhance the extraction of VOCs Ultrasound was used as a new experimental approach. Results from LDA analysis attest that the sensors are able to recognize the different flavors for each recipe (3 or 4 depending on the recipe) with very high accuracy percentages which demonstrate the excellent discrimination capability of The S3 E-nose.
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Abstract
Al giorno d'oggi, i consumatori vogliono del cibo che sia veloce o pronto per il consumo immediato e allo stesso tempo fresco, sano e nutriente, il che aumenta il desiderio di informazioni sul cibo, comprese le pratiche di produzione, ecc. Questi consumatori sono anche preoccupati per l’impatto ambientale delle pratiche agricole e di produzione. Man mano che la popolazione cresce, l'industria deve affrontare la sfida di produrre più cibo per soddisfare le crescenti richieste.
Gli standard alimentari regolamentati, che definiscono gli ingredienti consentiti o i requisiti di composizione per alimenti specifici, sono stati inizialmente messi in atto per prevenire l'adulterazione e la frode dei consumatori. Tuttavia, questi alimenti standardizzati non tengono più il passo con l'innovazione di prodotto, né soddisfano l'interesse dei consumatori per più scelte alimentari. Una tecnologia emergente come un E-nose con sensori ha fornito una nuova opzione per la valutazione non distruttiva della qualità dei prodotti agricoli e alimentari rispetto ai metodi convenzionali che richiedono lunghe ore di analisi di laboratorio.
In questo studio, dimostreremo la capacità dell'E-nose S3 di discriminare tra confettura di frutta con diversi gusti e ricette insieme all'analisi gascromatografica con spettrometria di massa (GC-MS) e all'analisi di microestrazione in fase solida (SPME) per identificare anche i composti organici volatili (VOCs) e creare il caratteristico profilo volatile di ogni confettura di frutta. Inoltre, per migliorare l'estrazione dei VOCs, gli ultrasuoni sono stati utilizzati come nuovo approccio sperimentale. I risultati dell'analisi LDA attestano che i sensori sono in grado di riconoscere i diversi gusti per ciascuna ricetta (3 o 4 a seconda della ricetta) con percentuali di accuratezza molto elevate che dimostrano l'eccellente capacità di discriminazione dell'S3 E-nose.
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